Importbelasting Zonnepanelen

Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) wil de import van zonnepanelen uit China gaan belasten.

NaamloosOp die manier wil hij Europese producenten beschermen, zo meldden bronnen rond het besluitvormingsproces vrijdag aan persbureau Reuters.

Chinese fabrikanten hebben de productie van zonnepanelen tussen 2009 en 2011 verviervoudigd, tot een niveau dat de wereldwijde vraag overstijgt. Ook de Verenigde Staten voerden vorig jaar importheffingen in op Chinese zonnepanelen om hun eigen industrie te beschermen.

 

Importbelasting

De Gucht legt zijn plan naar verwachting woensdag voor aan de Europese Commissie. De importbelasting, die Chinese producten fors duurder maakt en daarmee Europese producenten een concurrentievoordeel geeft, wordt dan mogelijk al begin juni voorlopig ingevoerd, aldus de ingewijden.

“Europa bijt met deze beslissing in zijn eigen staart”, zegt Ron Wit van Natuur & Milieu. “Door de heffing zullen veel meer banen verloren gaan in de bouw- en installatiesector, dan dat er behouden blijven bij de Europese fabrikanten van zonnecellen. Die verhouding ligt op zo’n 80 procent versus 20 procent.”

Schade

De maatregelen zullen de Europese zonne-energiemarkt grote schade berokkenen, zo reageert de Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE). ‘”Heffingen van meer dan 15 procent zullen leiden tot een uitval van 85 procent van de Europese vraag naar zonnepanelen.”

Volgens de organisatie kunnen importheffingen onomkeerbare schade aan de gehele zonne-energie industrie aanrichten. “De heffingen  zullen grote effecten hebben op de werkgelegenheid, de vraag naar zonnepanelen en de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen.”